

اسپوندیلیت آنکیلوزان نوعی بیماری مزمن و پیشرونده التهابی است که با درگیری و التهاب ستون مهره ها و مفاصل بدن ( اغلب بصورت دوطرفه و قرینه ) همراه است.
علائم این بیماری معمولا در سنین ۱۵ تا ۳۰ سالگی خود را نشان می دهند ، اگرچه ممکن است علائم بیماری از سنین نوجوانی و یا بعد از ۴۵ سالگی نیز شروع شوند و سبب بروز مشکلاتی برای فرد شوند.
علت اصلی اسپوندیلیت آنکیلوزان تاکنون بطور دقیق مشخص نشده اما محققان تلفیقی از عوامل ژنتیکی و محیطی را در بروز آن موثر می دانند بطوری که احتمال بروز این بیماری در افرادی که در گذشته در خانواده آن ها فرد مبتلا به این بیماری وجود داشته بیشتر است.
ابتلا به بیماری های عفونی از جمله مشکلات عفونی روده نیز ریسک بروز این بیماری التهابی و مزمن را افزایش می دهد.
تقریبا بیش از نیمی از مبتلایان به این بیماری دچار مشکلات مفصلی نیز می شوند که می وضعیت می تواند منجر به تغییر شکل و دفورمیتی مفاصل بدن نیز شود.
اسپوندیلیت آنکیلوزان در مراحل پیشرفته می تواند منجر به از بین رفتن قوس کمری و افزایش قوس پشتی شود.
علائم بیماری از خفیف تا شدید متغیر است در برخی مبتلایان علائم بحدی خفیف هستند که بیماری تا سال ها تشخیص داده نمیشود و در برخی مبتلایان به حدی شدید است که سبب بروز اختلالات عدیده حرکتی و حتی مشکلات چشمی و قلبی و ریوی نیز می شود.
آنکیلوز استخوانی نیز از عوارض این بیماری در موارد پیشرفته است که استخوانی شدن لیگامان ها و تاندون های مهره ها بخصوص در محل اتصالشان به استخوان شروع شده و تا جایی پیش می رود که حتی ممکن است منجر به ناتوانی فرد در حرکت شود.
خمیدگی بدن، غیر قابل انعطاف بودن ستون مهره ها، کیفوز پشتی و راه رفتن اردکی از عوارض اسپوندیلیت آنکیلوزان در موارد پیشرفته هستند.
علائم اسپوندیلیت آنکیلوزان
- احساس درد و ناراحتی در ناحیه کمر
- سفتی و خشکی مهره ها بخصوص در ابتدای روز و پس از مدتی بی حرکتی
- احساس ناراحتی عمومی
- تشدید درد هنگام نشست و برخاست
- محدود شدن دامنه حرکتی ستون فقرات
- از بین رفتن لوردوز کمری
- محدود شدن دامنه حکرتی مفاصل درگیر
- ایجاد خار های استخوانی در محل اتصال سر به گردن
- درگیری مهره های سینه ای
- التهاب مفاصل مفاصل
روش های درمان
این بیماری در صورتی که در مراحل اولیه تشخیص داده شده قابل کنترل است و می توان از پیشرفت آن و بروز مشکلات و ناتوانی برای فرد جلوگیری کرد.
قرار دادن کمپرس گرم بر روی محل دردناک علاوه بر تسکین درد به بهبود دامنه حرکتی و کاهش سفتی و خشکی نیز کمک می کند.
برای تسکین درد و التهاب مفاصل پزشک داروهایی همچون آسپرین، ایندومتاسین و فنیل بوتازون را تجویز می کند.
فیزیوتراپی یکی از بهترین و موثرترین روش های درمان این بیماری است که نقش موثری در تخفیف عوارض و علائم اسپوندیلیت آنکیلوزان داشته و به پیشگیری از پیشرفت بیماری نیز کمک می کند.
انجام تمرینات فیزیوتراپی در آب برای بیماری مبتلا به این بیماری بسیار مفید است.
فیزیوتراپی قفسه سینه برای کمک به تنفس صحیح و تهویه هوا بسیار مناسب است.
بهبود و حفظ تحرک مفصل و تحمل فیزیکی و تحرک مفاصل از مهم ترین اهدافی هستند که فیزیوتراپیست دنبال می کند.
در صورتی که بیماری پیشرفت کرده و سبب بروز دفورمیتی های ناتوان کننده شده جراحی انجام می گیرد، بندرت ممکن است استئوتومی ستون مهره ها انجام شود.
کلمات مرتبط :
فیزیوتراپی در خیابان پیروزی – فیزیوتراپی در میدان شهدا – فیزیوتراپی در شکوفه – فیزیوتراپی در خیابان ایران – فیزیوتراپی در چهارصد دستگاه