آرتروز زانو یکی از شایع ترین بیماری های تخریبی مفاصل بدن است که سبب بروز درد و محدودیت حرکتی مفصل زانو در فرد مبتلا می شود.
این بیماری یکی از مهم ترین دلایل بروز مشکلات حرکتی در افراد میانسال و سالمند است.
زانودرد مزمن ، سفتی و خشکی زانو و کاهش دامنه حرکتی زانو از مهم ترین علائم و عوارض آرتروز زانو هستند که افراد را درگیر می کنند.
وارد شدن فشار ناشی از وزن بخصوص در افراد چاق ، افزایش سن و همچنین فعالیت بیش از حد ( خم و راست کردن بیش از حد زانو ) از مهم ترین عوامل افزایش دهنده خطر بروز این بیماری مفصلی شایع هستند.
علائم آرتروز زانو
- احساس درد در زانو
- انتشار درد به ساق و مچ پا
- محدود شدن دامنه حرکتی زانو
- بروز مشکلات تعادلی
- تورم و التهاب زانو
- خشکی و سفتی مفصل زانو
- شنیده شدن صدا از مفصل هنگام حرکت دادن آن
روش های درمان
هدف از درمان این بیماری کاهش درد و بازگرداندن توانایی حرکتی مفصل زانو به وضعیت طبیعی است بطوریکه فرد در انجام فعالیت های روزمره خود مشکلی نداشته باشد.
استراحت دادن به زانو و کاهش دادن میزان فعالیت سبب کاهش میزان فشار وارده به زانوها شده و می تواند به تسکین درد ناشی از آرتروز زانو کمک می کند.
کاهش وزن در افرادی که دچار اضافه نیز هستند به عنوان یکی از عوامل موثر در کاهش و تخفیف علائم عمل می کند ، اضافه وزن سبب می شود فشار بیش از حد تحمل به مفصل زانو وارد شده و روند تخریب غضروف مفصلی شدت یابد به همین دلیل با کاهش وزن علاوه بر کمک به تخفیف علائم می توان از پیشرفت بیماری نیز جلوگیری کرد.
با نظر متخصص می توان از زانوبندهای مخصوص این بیماری استفاده کرد ، البته استفاده از زانوبند نباید طولانی باشد چراکه سبب ضعف عضلات زانو و بروز مشکلات دیگری برای بیمار می شود.
با تجویز پزشک می توان از داروهای ضد درد و ضد التهاب مانند آسپرین ایبوپروفن و ناپروکسن برای تسکین موقتی درد و التهاب استفاده کرد و در صورتی که درد بیمار با مسکن های رایج تسکین پیدا نکند ممکن است پزشک داروهای کورتونی تزریقی را تجویز کند که البته به دلیل عوارض جانبی این داروهای تعداد دفعات تزریق باید محدود باشد.
فیزیوتراپی زانو به عنوان موثرترین روش درمان آرتروز زانو شناخته می شود.
فیزیوتراپیست برای کمک به درمان بیمار از متدها و مدالیته های مختلفی همچون لیزر پرتوان ، درمان های دستی ، تمرین درمانی ، سوزن خشک و گرما و سرما درمانی استفاده می کند.
انجام تمرینات ورزشی تحت نظر فیزیوتراپیست نقش مهمی در تقویت عضلات مفصل زانو و افزایش انعطاف پذیری آنها دارد.
در صورتی که روش های غیرتهاجمی نتوانند کمکی به بهبود شرایط بیمار بکنند عمل جراحی به عنوان آخرین گزینه انجام می گیرد.
کلمات مرتبط :